Noutăţi

29.05.2013 16:30

VIDEO Dortmund - Bayern 1-2. Munchenezii au egalat Liverpool la numărul de trofee UCL

Bayern Munchen și-a trecut în cont al cincilea trofeu UEFA Champions League, în urma succesului cu 2-1 contra Borussiei Dortmund, din prima finală 100% germană din istoria acestei întreceri.

Ajunsă în ultimul act al UCL pentru a treia oară în patru sezoane și pentru a doua oară consecutiv, echipa antrenată de Jupp Heynckes a început chibzuit jocul. Deși, statistic, a avut o posesie mai bună, în prima jumătate de oră a suferit serios, sub asediul unei echipe dezinvolte a Borussiei. Robert Lewandowski a fost vioara întâi în începutul avântat al echipei lui Jurgen Klopp, alături de Blaszczykowski, dar cei doi polonezi nu au reușit să îl învingă pe Neuer, care a făcut cel mai bun meci al său în UEFA Champions League.

Munchenezii au ieșit la rampă prin Mandzukic, blocat senzațional de Weidenfeller, apoi Arjen Robben și-a început sarabanda ratărilor, trimițând de două ori în portar, din situație de unu la unu (30, 43), înainte de pauză.

Dortmund a ars luminos o repriză, dar s-a stins în a doua, iar "tăvălugul" bavarez a început să macine. Mandzukic a ratat o ocazie asemănătoare cu cea din care Branislav Ivanovic aducea trofeul UEL pentru Chelsea, cu 10 zile în urmă, dar tot el a deschis scorul, când se împlinea o oră de joc. A punctat din pasa lui Robben, care l-a găsit excelent în gura porții, după ce l-a driblat norocos și pe portarul Weidenfeller. Egalitatea s-a restabilit după opt minute, când Ilkay Gundogan a transformat cu siguranță un penalty obținut de Marco Reus, faultat neglijent de brazilianul Dante.

După ce s-a văzut egalată, Bayern a continuat să preseze. Subotic a salvat-o pe Dortmund la o fază incredibilă, cu un tackling pe linia porții, în fața lui Robben, apoi Weidenfeller s-a remarcat din nou la un șut-bombă trimis de Alaba (76). Apărarea Borussiei a fost făcută șah-mat, însă, în minutul 89, când Ribery i-a pasat cu călcâiul lui Robben. Olandezul a driblat trei advesari din două atingeri, înainte de a finaliza elegant, pe lângă portar și de a-și spăla păcatele pentru toate ratările din ultimele sezoane. Ultima zvâcnire a lui Dortmund a fost în prelungiri, la șutul lui Schieber, aflat la prima atingere de balon, dar Neuer a fost atent și nu a lăsat loc de surprize.

N-au lipsit nici momentele tensionate. Ribery a fost iertat de o eliminare în prima repriză, după o lovitură de cot aplicată lui Robert Lewandowski, iar Dante nu a primit al doilea cartonaș galben pentru faultul de la penalty-ul din care Dortmund a egalat. Lewandowski putea primi și el cartonașul roșu, în repriza a doua, după ce l-a lovit cu cotul și l-a călcat pe Jerome Boateng, dar arbitrul central Nicola Rizzoli a evitat eliminările.