Noutăţi

26.05.2014 11:04

Real - Atletico 4-1. Real, campioana Europei pentru a 10-a oară

Real Madrid a câştigat Liga Campionilor în faţa lui Atletico Madrid (4-1, după prelungiri). Elevii lui Simeone au deschis scorul prin Godin (37), în timp ce pentru Real au înscris Ramos (90+3), Bale (110), Marcelo (114) şi Ronaldo (120)

O echipă cu o istorie ca cea a lui Atletico poate avea doar coşmaruri înaintea unei finale de Liga Campionilor. În primul rând, a mai fost o dată în această fază. În 1974, Atletico se întâlnea cu Bayern în finala Cupei Campionilor. Era 1-0 pentru spanioli şi meciul stătea să se termine. Portarul madrilenilor, tatăl lui Pepe Reina, de bucurie, îi înmâna mănuşile unui jurnalist de la Marca, doar că meciul nu se terminase. Cu 15 secunde înainte de final, nemţii egalau şi finala urma să se rejoace. Bayern a câştigat cu 4-0 şi Atletico a trebuit să aştepte 40 de ani până la o nouă şansă.

Pe Da Luz lucrurile au semănat izbitor. Diego Godin, cel care în urmă cu o săptămână se înălţa peste piticii Barcelonei şi îi aducea lui Atletico titlul, loba mingea peste un Casillas ieşit neinspirat (37), iar trupa lui Simeone se afla în cea mai convenabilă situaţie. În avantaj şi în aşteptare.

Ochii au zburat imediat către Ronaldo, dar portughezul a părut timorat de stadionul pe care în urmă cu zece ani pierdea finala Campionatului European, împotriva Greciei. Mai activ, dar la fel de ineficient în primele 90 de minute a fost Bale. Galezul a ratat două ocazii bune, singur cu Thibaut Courtois, dar şuturile sale s-au dus pe lângă poartă (32, 78). Tensiunea creştea, dar fazele de poartă au fost de o intensitate slabă. Parcă toată lumea aştepta încă un episod din drama care se numeşte "Atletico Madrid".

Minutul 93, corner pentru Real. Simeone cere suportul tribunei, dar fanii roji-blanco nu mai puteau striga. Le pierise glasul. Modric loveşte mingea în centru, linişte pe Da Luz, Sergio Ramos împinge tare în picioare, se ridică peste toată apărarea lui Atletico şi loveşte ferm cu capul balonul care se duce cuminte în plasa porţii lui Courtois.

Meciul a mers în prelungiri, acolo unde tot Real a fost mai prezentă. Obsesia cuceririi celui de-al 10-lea trofeu european a fost mai puternică decât visul lui Atletico de a întoarce polii de putere.

Revenind la povestea noastră de la început. Regulile UEFA s-au schimbat. În caz de egalitate nu a mai fost nevoie de o rejucare, ci de 30 de minute de prelungiri, timp în care Atletico a revenit la statutul de echipă mică şi neputincioasă. Bale a înscris primul în minutul 110 după o fază creată de Di Maria (110). Marcelo a majorat avantajul în minutul 114, pentru ca Ronaldo să închidă tabelă (120) şi visele elevilor lui Simeone.